Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Gradin är en av de som ligger bakom VR-studion, där sådana här glasögon används. Se och hör mer i klippet. Foto: SVT

VR-studio i Härnösand ska hjälpa till med utbildning

Uppdaterad
Publicerad

I Technichus lokaler i Härnösand har en träningsmiljö baserad på datorsimulerad verklighet byggts upp. Med hjälp av VR-teknik kan man träna allt från anatomi till konfliktlösning.

Det är Lärcentrum på Härnösands kommuns arbetslivsförvaltning och Technichus Science Center som står bakom VR-studion som den kallas.

Den har testats av olika verksamheter inom kommunen sedan i höstas, men nu kan även externa grupper komma dit och testa anläggningen som är den första i sitt slag i Norrland.

Vårdelever har testat

Bland annat har elever som studerar vård varit där för att lära sig anatomi genom att se kroppens skelett på nära håll.

– Vi hoppas att elever kanske når sina mål bättre och att man kan se till att folk lyckas med det man har tagit sig för, säger verksamhetsutvecklaren Mats Gradin.

Se och hör mer om hur studion fungerar i klippet.

Förkortningen VR står för Virtual Reality, även datorsimulerad verklighet. Till exempel kan man använda VR-glasögon som känner av åt vilket håll man riktar blicken och visar bilder på en digital miljö, som en spelvärld. Hela VR-konceptet handlar alltså om att skapa just en virtuell verklighet. De sensoriska upplevelserna (det vill säga för syn, känsel, hörsel och lukt) är i vissa fall tillräckliga för användning inom undervisning och träning av bland andra soldater, piloter och kirurger.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.