Det är rederiet Birka cruises, representerat av Marcus Hammarström, som lanserar ”världsnyheten” med kryssningar från Stockholm till Sundsvall. Foto: Peter Nässén SVT

Weekendkryssning från Stockholm till Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmare ska kunna åka på kryssning med båt till Sundsvall i vinter. Näraliggande skidåkning, både alpin och på längden, är de främsta säljargumenten för nyheten som presenterades på onsdagen.

Rederiet Birka Cruises presenterade det hela som en ”världsnyhet” på en presskonferens i stadshuset i Sundsvall på onsdagsförmiddagen; den första skidkryssningen i sitt slag.

I kryssningspaketet lockar man med centralt belägen skidåkning både på längden och tvären på Södra berget för huvudstadsbor som är sugna på skidåkning, curling och andra vinteraktiviteter.

– Sundsvall ligger på perfekt avstånd och är en vinterstad med stora möjligheter, säger Marcus Hammarström på Birca Cruises.

Start med after work

SkiCruise som den döpts till inleds med afterwork i Stockholm klockan 17 på fredagen. Under resan blir det olika kurser och föreläsningar om bland annat vallning och träning.

– Vi kommer kunna visa upp vilka fantastiska träningsmöjligheter Sundsvall kan erbjuda, säger gamle landslagsåkaren Mathias Fredriksson.

Han representerar Ski Region Mid Scandinavia (samarbete mellan Sundsvall, Östersund och Tronheim) som är en av medarrangörerna.

Hoppas på fortsättning

Lördagen blir en heldag i Sundsvall med omnejd som avslutas med en gigantisk flytande afterski innan båten återvänder till Stockholm på söndagen.

I första läget är en weekend inplanerad, vecka 7 nästa år, men samtliga inblandade hoppas att det ska bli en succé med fortsättning. Rederiet har tidigare satsat på kryssningar både till Höga kusten och till tomten i Lappland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.