anders svensson, ägare till cupolen i sollefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Svensson och hans sambo har ägt Cupolen – eller Cabovalen – sedan 2010. Nu är det dags för nya krafter att ta över, tycker han. – Det är ett knasigt hus, konstaterar han med ett leende. Foto: SVT

Sollefteås egen glob – nu ska Västernorrlands knasigaste hus säljas

Uppdaterad
Publicerad

På en udde på Risön i Sollefteå tronar det. Länets troligen mest spektakulära hus. Eller mest originella, åtminstone.

EcoNova, Cabovalen eller Cupolen, huset med många namn, beläget precis där Ångermanälven bestämt sig för att göra en vacker krok runt Hågestaön.

”Som en himlakropp som landat vid älven” som arkitekten ville se det. Ett hus med en uttalat pedagogisk historia.

Nu är det på väg att säljas. Vi har gått husesyn.

Det stod färdigt 1999 och skulle bli kronan på verket i Skogsmulleriket. Här skulle barn få lära sig om naturen, himlen, jorden och framtiden, var tanken.

Under kupolens krona finns en biograf med runt 80 platser och på sfärens inre yta skulle kosmos kunna projiceras.

Allt lika fantasifullt som dyrt.

Tvingades lämna huset

Efter bara några år blev kostnaden för svår att bära för Friluftsfrämjandet som tvingades sälja bort den spektaktulära byggnaden som aldrig heller hann få de Saturnusringar runt sitt klot som tänkt var.

Sedan 2004 har det varit i privat ägo, och 2010 tog Anders Svensson och hans sambo Anita Löfstedt över huset. Under 17 år drev de den stora kommunägda campingen intill och Cabovalen/Cupolen kom att tjäna som reception, restaurang och bar.

”Ett stort klot på trekvart”

Originellt, tveklöst. Anders håller helt med;

– Ett stort klot på trekvart, knepigt att möblera, knappt några raka vinklar, konstaterar Anders Svensson kärleksfullt.

Nu är det till salu. 2,5 miljoner för tre våningar – himlen, jorden och underjorden. Med ett eget Cosmonova för den händige.

Vilka ser ser du helst som nya ägare?

– Kommunen, så att det inte klipps av från campingen, tycker han.

En oas mitt i Sollefteå med det gamla Skogsmulle-templet, helt enkelt

Inne i sfären, den halva globen högst upp på Cupolen i Sollefteå, finns en biograf. Orginaltanken var att ha möjlighet att göra projektioner i sfärens innertak. Foto: svt

skogsmulles pappa var Gösta från sollefteå

Figuren Skogsmulle skapades på 1950-talet av friluftsledaren Gösta Frohm, anställd på Skid- och friluftsfrämjandet, född i Sollefteå.

1957 startades den första Mulleskolan. Tanken var att skapa en friluftskola där barn fick utforska och upptäcka naturen.

Förutom Mulle själv ingår figurerna Fjällfina, Laxe och Nova i persongalleriet och Gösta Frohm kom att skriva fyra böcker om Skogsmullevärlden.

På 1980-talet startades de första ””Ur och skur”-förskolorna i Mulleanda.

Senare skapades ”Mulleriket” på Hågestaön i Solleftå och 1999 invigdes EcoNova, men det projektet fick Friluftsfrämjandet lämna fem år senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.