Nya fiskeregler i Ljungan

Uppdaterad
Publicerad

Fisket i Ljungan lockar sportfiskare från när och fjärran och nu får sportfiskarna själva mera att säga till om när det gäller hur fisket i älven ska bedrivas och nu förbjuds vissa fiskemetoder.

Ljungan bjuder på femton kilometer av orörda strömmar, forsar och lugnvatten på sträckan närmast havet. Hit söker sig tusentals sportfiskare, framförallt för laxen och havsöringens skull. Fisket har tidigare styrts av företrädare för två fiskevårdsområden men efter idogt arbete av bland annat intressegruppen Ljunganfiskarna har nu sportfiskarna själva  fått inflytande över fisket i älven. 

– Ja, det är vi som köper fiskekort så det är jättebra att vi får vara med och påverka och fatta beslut, säger Leo Oras, en av de drivande i Ljunganfiskarna.

En efterlängtad nyordning är att det nu blir ett gemensamt fiskekort för hela sträckan men mest kontroversiellt är nog att man kommer att införa ett förbud mot fiske med så kallad spinnfluga, en mycket populär fiskemetod.

Kan skada fisken

Det handlar om, fiske med fluga, sänke och haspel eller spinnspö, en supereffektiv fiskemetod eftersom flugan kommer nära fisken men också riskabel eftersom risken att felaktigt kroka fisken utanpå kroppen ökar.

– Vi vill inte ha det i en vildlaxälv eftersom det finns stor risk att fisken skadas, felkrokas och att sjukdomar sprids, konstaterar Leo Oras.

– Det kommer att väcka ont blod på vissa håll, det är vi medvetna om, men vi tycker att fördelarna överväger nackdelarna, säger Kenneth Ottosson, Nedre Ljungans sportfiske.

Känslig fråga

Frågan om spinnfluga är känslig, det märker man när man pratar med fiskare längs älven.

– Det där vågar jag inte yttra mig om, säger Patrik Pettersson som flugfiskar i Ljungan.

– Jag gillar att köra med både spinnfluga och drag så jag hoppas att det finns kvar, förklarar Mikael Ledin.

– Det är många som tycker att det är felkrokningar men det får de stå för, säger Tommy Berglund som ofta besöker älven.

Högre kvalitet

Men den ledningsgrupp som nu under en tvårsperiod, under namnet Nedre Ljungans sportfiske, ska förvalta älven tror att de nya reglerna kommer att göra fisket ännu mera populärt.

– I viss mån så tror jag att det här på sikt kommer att höja kvaliteten och att det kommer att bli en högre status på fisket i Ljungan, menar Kenneth Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.