Foto: TT

Kritiserad operationsmetod ledde till att patienter skadades

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland går nu ut och beklagar det lidande som flera patienter fått utstå efter att ha opererat höften med en speciell operationsmetod, som stoppades för två år sedan.

Operationsmetoden kallas höftartroskopisk labrumrekonstruktion och går ut på att återskapa broskring i höften. Metoden har även kritiserats av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som anser att den är att betrakta som experimentell och att den inte borde ha utförts på sjukhus.

 Region Västmanland skriver att den aktuella kliniken som utförde operationen har skickat ut en kallelse till samtliga personer som genomgått den. De uppmanar drabbade att kontakta dem, om känner oro eller har funderingar. Hittills har de nått 86 av de 101 personer som genomgått höftartroskopisk labrumrekonstruktion per telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.