Foto: ADAM IHSE / TT

20 nya fall av sydafrikanska variationen bekräftade i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

20 nya fall av den sydafrikanska virusmutationen vid namn B.1.351, har bekräftats i Västmanland. Inga av fallen går att koppla till resor. De nya fallen av mutationen är de första av klustersmitta i landet, enligt regionen.

– Ingen av de här personerna är allvarligt sjuka, säger Emeli Månsson tillförordnad smittskyddsläkare Västmanland

Samtliga personer som har testats positivt har, eller kommer kontaktas av regionen. Regionen har än så länge betraktat spridningen som begränsad på grund av den smittspårningen som bedrivits sedan några veckor tillbaka.

Smittspårat klustret under två veckor

– Vi har jobbat under två veckors tid med att spåra det här klustret, och det är klart att det kan väcka oro det här, men vi tar det här på allvar och vi har ändrat vår smittspårning genom att vi mer aktivt letar efter exponerade och uppmanar till provtagning, säger Emeli Månsson.

– Men detta visar att vi inte kan slappna av. Viruset sprids under precis samma förutsättningar som tidigare, det vill säga framförallt vid nära kontakter inomhus. Det betyder att det är viktigt att vi inte umgås inomhus med andra än de vi bor med, eller den lilla krets av människor som vi brukar umgås med, under sportlovet. Risken för smittspridning utomhus är däremot mycket liten, säger tillförordnad smittskyddsläkare Emeli Månsson i ett pressmeddelande.

Första fallet av klustersmitta i landet

Enligt regionen är detta det första fallet av klustersmitta av den nya virusmutationen i Sverige.

– Det här klustret utgör just nu en mycket begränsad andel av antalet fall i Västmanland, där vi i övrigt, precis som i en del andra regioner, ser en tydlig ökning av antalet fall av den variant som först upptäcktes i Storbritannien, avslutar Emeli Månsson.

Varianten B.1.351, som upptäcktes i Sydafrika, beräknas vara mer smittsam än det ursprungliga coronaviruset. Hittills finns dock inga fakta som tyder på att varianten orsakar allvarligare insjuknande i covid-19, däremot finns en oro för att nuvarande vaccin skyddar mindre bra mot denna variant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet