Skydda, försvara och bevaka – det här är hemvärnet. Foto: Anders Andersson/TT

2018 blev rekordår för hemvärnet: ”Aldrig gjort så många timmar i fält”

Publicerad

Under 2018 gjorde landets hemvärnsbataljoner rekordmånga timmar i fält i samband med skogsbränder och sökinsatser efter försvunna personer. Samtidigt ökade också intresset för att gå med i hemvärnet.

– Vi har aldrig gjort fler timmar, berättar Christer Larsson, bataljonchef i Västmanland.

– Det är ju runt våra bränder och eftersök som folk också vänder sig till Försvarsmakten och vill gå med i hemvärnet. Man säger att man vill göra en insats.

237 000 timmar i fält

2018 gjorde landets hemvärnsbataljoner cirka 237 000 timmar i fält. Det kan jämföras med de 99 000 timmar som gjordes 2014, året med den stora skogsbranden i Västmanland.

17 500 av timmarna stod den västmanländska bataljonen för. De deltog bland annat vid bränder i Sala och Älvdalen. Och i två eftersök efter försvunna personer.

– Eftersök och bränder och den biten är ju det vi egentligen inte är dimensionerade för, men vi ser aldrig några problem att få personal till de olika aktiviteterna. Folk ställer upp när det händer saker, säger Christer Larsson.

Ökning med sex procent

2018 ökade ansökningarna hemvärnet med omkring sex procent.

I Västmanland har det resulterat i att ett åttiotal personer ska göra introduktionsutbildning. Det är trettiotalet fler än ett normalår, enligt bataljonchefen.

Utmaningen nu är att behålla personalen och att jobba för att de ska genomföra sina 4–15 utbildningsdagar per år, berättar han.

– I dag är det kanske runt 70 procent som gör sin avtalstid. Utmaningen för oss det är ju att genomföra bra övningar för att folk ska vilja och kunna ta ledigt från jobb och familj. Så att de också trivs och stannar i sina förband, säger Christer Larsson, bataljonchef i Västmanland.

Regeringen har ett mål om om totalt 22 000 personer i svenska hemvärnet, idag är det cirka 21 300. Foto: SVT grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.