Två dussin anmälningar om barn som far illa görs dagligen i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

24 orosanmälningar görs dagligen i Västmanland om barn som far illa eller misstänks fara illa. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen.
– Vi får en lägesbild om inflödet från förra året och hur många barns om berörts. Det är helt ny kunskap och information som vi inte haft tidigare, säger Therese Olmsäter, utredare för Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har gjort en kartläggning av andelen anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa i landet. Detta då flera kommuner vittnar om att antalet orosanmälningar ökat de senaste tio åren. I Västmanland var andelen orosanmälningar nästan 9 000 stycken under 2018, vilket motsvarar 24 anmälningar per dag

Varför blev 2019 året som kartläggningen utfördes?

– Det här är något som vi på Socialstyrelsen velat göra under en lång tid. Det var först i år som vi fick möjligheten att kunna utföra denna undersökning, säger Therese Olmsäter, utredare.

Vad säger resultatet om Västmanland?

– Det är svårt att dra slutsatser om olika regioner. Det vi vill lyfta i denna rapport är den nationella bilden och de stora likheterna mellan regionerna.

Enligt Therese Olmsäter är kartläggningen en viktig kunskap för många aktörer i samhället. Till exempel polisen skolan och hälsa sjukvård.

På nationell nivå gjordes 180 000 anmälningar om till Socialtjänsten. Det motsvarar cirka åtta procent av alla barn i Sverige.

Andelen anmälningar i Västmanland per kommun

Visa

(Av länets kommuner som deltog i undersökningen)

Arboga: 443

Fagersta: 731

Köping: 806

Norberg: 186

Surahammar: 557

Västerås: 6136

Kungsör kunde inte ta fram uppgifterna.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer