Foto: Anders Wiklund/TT

97 procent av lägenhetsinbrotten klaras inte upp

Publicerad

Antalet lägenhetsinbrott ökade i nästan hälften av landets kommuner under fjolåret, medan antalet inbrott i radhus och villor minskade, enligt tidningen Hem & Hyra.

I polisregion Mitt, där Västmanland ingår, uppklarades bara elva av 355 lägenhetsinbrott – 3,1 procent av fallen – under 2016. I riket är siffran 2,1 procent, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

– Det är bedrövligt. Inbrott drabbar många enskilda, både ekonomiskt och traumatiskt, säger polisen Kjell Lindgren till Hem & Hyra.

Skickligare tjuvar

Kjell Lindgren menar att lägenhetsinbrott är svårare att lösa än villainbrott i och med att många har övervakningskameror och larm i villor nuförtiden, och att inbrottstjuvar har blivit skickligare.

– Min bild är att de som gör inbrott har blivit duktigare på att inte lämna identifierbara spår. Ofta har vi ingenting att gå på, säger han.

Flest lägenhetsbrott klarades upp i Region Nord, medan Region Stockholm ligger sämst till i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.