Foto: SVT

5,2 miljoner till biblioteken i Västmanland

Publicerad

När Kulturrådet fördelar bidraget Stärkta bibliotek får bibliotek i Västmanland totalt 5 199 000 kronor. På bland annat biblioteken i Arboga, Västerås och Sala väljer man att satsa på integration och på små barns språkutveckling.

Det är Kulturrådet som har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en treårig satsning för att stärka biblioteksverksamheten i Sverige. 2018-2020 finns 225 miljoner kronor per år att fördela i landet.

Syftet med satsningen är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet. Det här bidraget finns för landets kommuner att söka.

”Oerhört glädjande”

Under 2018 kommer det bli två ansökningsomgångar. Söktrycket under den första ansökningsomgången har varit högt, då 240 ansökningar från 198 av Sveriges kommuner har kommit in.

– Det är oerhört glädjande att så många kommuner över hela Sverige är så engagerade i bibliotekens verksamhet. Genom Stärkta bibliotek får människor runtom i hela landet bättre tillgång till kultur och bildning, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell i ett pressmedelande.

Kommunerna i landet, har i sina ansökningar, sökt pengar för lite olika satsningar. I bland annat Sala, Västerås och Arboga har man valt att satsa på integration och på små barns språkutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.