Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Birgit berätta om sina upplevelser efter att ha blivit lämnad ensam. Foto: Melker Blomberg/SVT

93-åriga Birgit lämnades ensam i kylan efter sjukhusbesöket: ”Jag glömmer aldrig den natten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett sjukhusbesök lämnades 93-åriga Birgit Björkkvist av helt ensam och förvirrad utanför sin bostad i Fagersta, utan ytterkläder och nycklar. Klockan tre på natten fick hon börja knacka dörr för att försöka få hjälp av någon granne, vilket Facebooksidan Fagersta nyheter var först med att rapportera.

– Jag glömmer aldrig den natten, säger Birgit Björkkvist.

En söndagskväll i mars behövde Birgit åka ambulans till sjukhuset i Köping. Hon hade svårt att andas, ont i bröstet och hjärtflimmer. Efter flera timmar och diverse prover fick hon en säng att vila i. Men mitt i natten väcktes Birgit – proverna såg bra ut och det var dags att åka hem.

Vid klockan tre på natten släpptes Birgit av i Fagersta. Utan ytterkläder och nycklar stod hon i kylan och kunde inte komma in.

– Vi skickade inte med nyckel för vi vet att den dagen hon kommer från sjukhuset då sitter ju vi här, säger dottern Wenetha Mattsson.

Anhöriga kontaktades inte

Varken hemtjänsten eller anhöriga kontaktades dock. Sjukvården i Köping beklagar det inträffade och har gjort en avvikelserapport för att undvika att liknande händelser sker igen.

– De som arbetade på natten uppfattade att den här personen var klar och kunde ta hand om sig själv, säger Johan Saaw, överläkare och verksamhetschef på sjukhuset i Köping. Mer av Johan Saaws förklaring till det inträffade hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer