ABB Sveriges huvudkontor finns i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

ABB nekas ränteavdrag på över hundra miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten går på Skatteverkets linje och nekar ABB Sverige med huvudkontor i Västerås avdrag för räntekostnader för koncerninterna lån på drygt 1,2 miljarder kronor. Totalt handlar det om ränteavdrag på 101,9 miljoner kronor och avser beskattningsåren 2013-2014-2015.

Lånen ska enligt Skatteverket vara tagna 2010 och 2011 när två svenska aktiebolag köptes av ABB-koncernens centrala finansfunktion ”Treasury Center” som är placerad i Nederländerna.

Skatteverket har bett ABB om kompletterande uppgifter och handlingar gällande beskattningen i Schweiz och Nederländerna utan att få något svar eller begärda handlingar. 

Besluten motiverades i huvudsak med att ABB inte har visat att skuldförhållandet är huvudsakligen affärsmässigt motiverat på lånen och räntan får därför inte dras av.

ABB själva ansåg det inte relevant att svara Skatteverket och anser även att avdragsrätt skulle prövas, står det i Skatteverkets omprövningsbeslut.

ABB skriver i ett mejl till SVT Nyheter Västmanland att de avböjer att kommentera domen i det här skedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.