BUP-chefen om nya mottagningen i Västerås: Mer än dubbelt så många utreds

Publicerad

Genom en ny delvis digitaliserad mottagning har barn- och ungdomspsykiatrin i Västerås kunnat öka antalet neuropsykiatriska utredningar från 350 till 800 per år.

Med anledning av ständigt växande köer till barn- och ungdomspsykiatrin öppnade Region Västmanland i mars 2020 en ny mottagning kallad BUP Start med ett tiotal anställda. Målet var att hjälpa snabbare och metoderna byggde på resultaten av en särskild forskningssatsning inom psykiatri.

– Vi har bland annat fått en webbenkät som den som ska utredas fyller i hemma, vilket gör att utredningen påbörjas redan innan det första besöket på BUP, säger Anna Österberg, tf chef på BUP Start.

Antalet diagnoser har också ökat och ADHD är den vanligaste inom barn- och ungdomspsykiatrin. Förra året ställde BUP Start en ADHD-diagnos i 475 fall.

– Efter två år ser vi att BUP Start och det nya arbetssättet ger en snabbare och mer jämlik och patientsäker första utredning för att identifiera komplex problematik på ett tidigt stadium. Det leder i sin tur till bättre underlag för vårdplanering och minskade väntetider till behandling, säger Tove Marthin, verksamhetschef på BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.