Äldre köar till vårdboende

Publicerad

Andelen äldre som är i behov av att få komma till ett äldreboende blir allt fler. I Sala är det redan nu kö för att få komma till något av kommunens vård- och omsrogsboenden.

– Jag är oroad. Det kommer fler och fler äldre och behoven blir fler och fler. Men man hinner inte med, säger Lars Hertzberg, ordförande för PRO i Sala.

I dag finns totalt 251 platser på sex vård- och omsorgsboenden i Sala kommun och runt 11 personer står i kö. Trots att utvecklingen går mot att allt fler kommer att behöva bo på ett vård- och omsorgsboende stängde kommunen förra året Lindgårdens boende för att klara av nattbemanningen på andra ställen.

Kommunresan – Valet nära dig

S röstade för nedläggning

Det var Socialdemokraterna som tillsammans med Salas bästa röstade för en nedläggning, men nu har Salas bästa ändrat sig och vill öppna Lindgården igen, för att lösa problemet med för få boenden.

–  Vi trodde inte att det skulle gå så snabbt, vi missförstod och vill nu lägga fem miljoner på att öppna Lindgården igen, säger ordföranden för Salas bästa, Hanna Westman.

Men för att öppna alla 23 platser som finns på Lindgården, krävs mer än fem miljoner. Därför vill Salas bästa börja med att öppna några platser under 2015 och sedan utöka. Alliansen, som röstade emot en nedläggning av Lindgården, vill istället utreda om det går att öppna igen år 2016.

”Ett bra steg”

– Det är ett bra steg på väg. Men jag vet inte om vi kommer kunna öppna alla 23 platser, utan det får utredningen visa, säger oppositionsledaren Carola Gunnarsson (C).

Vidare menar hon att man också måste titta på hur man kan utnyttja de verksamheter som är igång idag på ett bättre sätt, eftersom antalet platser som finns idag, inte räcker till.

Socialdemokraterna vill istället satsa 6 miljoner kronor på att öppna nio nya platser på något av dem sex befintliga vård- och omsorgsboendena i Sala.

– Alliansens förslag om Lindgården, löser inte dagens problem, som är akut. Vi behöver nya platser omgående, säger kommunalrådet Per-Olov rapp (S).

Vill vänta

Men Socialdemokraterna vill vänta tills kommunens äldreplan, som håller på att utformas, blir klar innan de kan säga hur man ska arbeta långsiktigt.

Men vad säger du till de äldre som är oroliga idag?

– Det behöver de inte vara. Vi klarar av situationen temporärt idag, det är mer oroligt inför framtiden. Därför måste vi ha en plan för hur vi ska ta hand om detta, säger Per-Olov Rapp (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet