Foto: Robert Gustavsson/SVT

Allergiutbrott stänger halva Näslundskolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att elever och personal fått allergiska besvär och problem med luftvägarna har halva Näslundskolan i Hallstahammar stängts.

– Vi måste ta reda på vad det här beror på, för allas säkerhet, säger rektor Ylva Lindberg.

Det var i måndags som skolledningen beslutade att stänga igen halva skolans lokaler. Flera elever och personal hade känt av allergiska besvär och problem med luftvägarna.

Rektor på Näslundaskolan, Ylva Lindberg

– Vi hade vissa besvär med det här redan i höstas men det var efter vecka åtta nu som flera reagerade kraftigt, säger Ylva Lindberg.

– Vi hade tillfälligt stängt av ventilationen för att det inte skulle bli för kallt på skolan under tiden som fjärrvärme och vatten i området hade stängts av för att det gjordes arbeten. Och det var efter det som det blev mera, berättar hon.

Ska bussas till Nibbleskolan

Hittills har alla elever kunnat vara kvar på skolan och haft lektioner i utrymmen som inte tycks vara utsatta, som slöjdsal, fritidshem och bibliotek.

Men från och med måndag kommer vissa klasser istället att bussas till Nibbleskolan för att ha lektioner där.

Föräldrar och barn på skolan har informerats.

– Det är förstås inte optimalt men det är det bästa vi kunnat åstadkomma på så kort tid.

Ska utredas

När skolan kan öppnas helt igen vet man först efter att en ordentlig utredning gjorts.

– Jag har varit i kontakt med tekniska på kommunen och sedan kommer ju de att anlita någon att göra undersökningen, säger Ylva Lindberg, rektor Näslundskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer