• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma. Läs mer

Allt dyrare att besikta bilen med fler stationer

Sedan avregleringen 2010 har priserna för att besikta bilen stigit med 50 procent, visar statistik från Transportstyrelsen. Samtidigt har tillgängligheten ökat påtagligt och serviceutbudet blivit större.

I Västmanlands län har antalet besiktningsstationer gått från fem till 14 sedan marknaden för fordonsbesiktning avreglerades för sju år sedan och många bilägare har därmed fått kortare körsträckor, bättre tidstillgång och ökade öppettider. Men priset för besiktningarna har med det bredare utbudet inte minskat utan istället ökat.

– Om man utgår från ren marknadsteori så skulle ökad konkurrens ge lägre priser men eftersom antalet fordon är i princip konstant, samtidigt som antalet stationer och då också antalet anställda fördubblats, så blir det tvärtom. Allt det här måste ju bekostas, säger Cecilia Blom Hesselgren som är kommunikationschef vid Bilprovningen. 

Ökat med 50 procent

För sju år sedan kostade en bilbesiktning i snitt 300 kronor, idag kostar den i snitt 450 kronor, vilket betyder en ökning med 50 procent. Vissa besiktningsstationer tar uppemot 500 kronor.

– Det är inte bra. Jag tycker att man ska hålla vad man lovat när det gäller avregleringen, säger Timmo Sastamoinen, en av de fordonsägare SVT pratat med.

Han upplever att det finns en överkapacitet vad gäller tillgången till besiktning.

– Besiktningsstationerna står tomma. Jag fick en tid tre timmar efter att jag bokade och det är ju inte hållbart i längden, säger Timmo Sastamoinen till SVT Nyheter Öst.

Öppnat för nya tjänster

– Förr visste vi exakt hur många som skulle komma in och ungefär när, så det gick att arbeta otroligt effektivt. Då skulle vi ju inte heller göra någon vinst, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Samtidigt säger hon att avregleringen öppnat upp för en helt annan typ av servicetjänster, som att kontrollera bilens elektronik eller möjligheten att göra en bildiagnos inför köp av en begagnad bil.

– Om du inte kan så mycket om bilar eller befinner dig på en annan ort så kan vi göra en bedömning om bilen är värd pengarna. Sådant var inte aktuellt under monopoltiden, då fanns vi bara till för kontrollbesiktningen och det samhällsuppdrag vi hade, säger hon.

Nya regler till våren

I maj 2018 träder nya regler i kraft som kommer att öka flexibiliteten ytterligare. Då slopas de fasta besiktningsperioderna som idag baseras på sista siffran i registreringsnumret. Bilens besiktningsperiod kommer istället att utgå från senaste besiktning och löpa över 14 månader.

Antal besiktningsstationer per län

Visa

Lätta fordon år 2010 år 2016

Riket                  196      451

Blekinge                 5          8

Dalarna                11        15

Gotland                  1         4

Gävleborg              7        14

Halland                   4        15

Jämtland                8         9

Jönköping             11       17

Kalmar                    6        13

Kronoberg              6         9

Norrbotten            15       18

Skåne                    18       65

Stockholm             21       65

Södermanland         5       16

Uppsala                   5       11

Värmland                 9       20

Västerbotten          11      16

Västernorrland         7       10

Västmanland            5       14

Västra Götaland      27       77

Örebro                     5       14

Östergötland            9       21

källa: Swedac

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer