Tandläkaren Rawnak Badee menar att det främst är unga kvinnor och kvinnor i medelåldern som får bettskenor. Foto: Caroline Slotte/ SVT

Förskrivningen av bettskenor har ökat i länet

Publicerad

De senaste åren har det blivit allt vanligare med bettskenor och den förändringen ser man på Folktandvården i Sala. Där förskrivs i snitt två bettskenor i veckan.

Det finns många anledningar till att man får en bettskena och det kan handla om att man ofta har huvudvärk på morgonen eller gnisslar tänderna under natten så de slits ned. I vissa fall kan det även bero på stress, menar Rawnak Badee som är tandläkare i Sala. 

– Under rutinkontroller brukar vi fråga om man har besvär som kan göra att man behöver en bettskena, berättar hon. 

Mellan 2018-2019 ökade antalet personer i Västmanland som fick en bettfysiologisk åtgärd genom tandvårdsstödet som Försäkringskassan handhar. 2019 var det 1307 personer som fick en bettskena och 2018 var det 1194 personer. 

– På vår klinik har förskrivningen av bettskenor fördubblats de senaste fem åren, säger Rawnak Badee, tandläkare på Folktandvården Sala. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.