Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Mattias Olander berättar om sjöpolisens nya uppgift – kontrollerar vattenskotrarna. Foto: Adam Danielsson/SVT Johan Nilsson/TT

Så många har tagit körkort för vattenskoter i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 maj i år krävs ett förarbevis för att få köra vattenskoter, vilket polisen i Västmanland hoppas ska minska buskörningarna på Mälaren.

– Det är en del i att få bort den här vårdslösa körningen, säger polisen Mattias Olander.

Polisen märker ett växande problem med att fler kör vårdslöst med vattenskotrar vid hamnar och badplatser på Mälaren.

Det har hittills utfärdats 976 förarbevis för vattenskoter i Västmanland, varav 154 personer som har genomgått utbildning för att få ett förarbevis för vattenskotrar, enligt siffror från Transportstyrelsen.

I klippet berättar polisen Mattias Olander om problemen med buskörning.

Här är undantagen från de nya förarbevisen

Den som i dag har ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning behöver inte gå utbildningen för vattenskoter.

Inte heller den som har en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Undantag från kravet på förarbevis gäller också vid statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.