Fredrik Leek, ambulanschef region Västmanland. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Ambulanschefen: ”Vi har inget alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonalens skyddsmasker får inte längre användas, enligt Arbetsmiljöverkets beslut. Men några alternativ finns inte enligt ambulansledningen i Västmanland. Därför har man beslutat att fortsätta använda skyddsmask 90.

– Vi har inget som ersätter masken. Så här ser det ut nationellt idag, säger Fredrik Leek, chef för ambulanssjukvården i länet.

Personal inom bland annat ambulanssjukvården har en särskild skyddsmask som de kan använda till exempel vid giftiga gasutsläpp.

Men eftersom Arbetsmiljöverket inte ger MSB undantag från föreskrifterna om CE-märkning får skyddsmask 90, som den heter, inte längre användas.

– Vi kan inte gå in i skarpa miljöer. Vi ska ju kunna bistå räddningstjänsten, men det kan vi inte göra idag, säger Fredrik Leek.

– Vi är restriktiva med användningen, men vi kan inte bara ta bort den. Vi väntar på något bättre som kan ersätta masken och det har vi inte idag, säger Fredrik Leek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.