Missbruk av anabola steroider ökar

Uppdaterad
Publicerad

Prestationshöjande kosttillskott, som Craze, kan vara inkörsport till anabola steroider, det varnar läkare nu för. Samtidigt visar det sig att missbruk av anabola steroider har ökat kraftigt de senaste åren.

Konstgjort manligt könshormon, eller anabola steroider, var uppmärksammat under åttio- och nittiotalet, med kända idrottsstjärnor och extrema kroppsbyggare. Därefter har det varit ganska tyst, men den senaste tiden har något hänt.

– De senaste tre, fyra månaderna har vi uppmärksammat att våra patienter plötsligt testar positivt för anabola steroider, säger Robert Olsson, chef för landstinget Västmanlands Beroendecentrum.

– Vi ser en ökning bland ungdomar, som tar anabola steroider i allt högre utsträckning, säger Kurt Skårberg, medicine doktor vid landets enda dopningsmottagning i Örebro.

100 000 steroidmissbrukare
Ledande forskare och läkare inom steroidmissbruk bedömer att det idag finns mellan femtio och hundra tusen missbrukare av anabola steroider i Sverige och att missbruket ökar.

– Den bedömningen gör vi utifrån samtal till dopingjourerna och de många beslag tull och polis gjort de senaste åren, säger Tommy Moberg, som forskar om steroidmissbruk vid Göteborgs Universitet.

Profilen av den typiske steroidmissbrukaren ser inte heller längre ut som vi kanske tror.

– Det är en ungdom, som sysslat med lagidrott men lämnat den när elitsatsningen sker, säger Tommy Moberg och berättar att han uppfattar patienterna som i grunden skötsamma tonåringar.

– Men när man är sexton år går det inte att byta lagidrott, det finns i princip bara kampsport eller gym att välja på och så hamnar fokus på kroppen.

Tommy Moberg talar om en träningstrend, kroppsfixering och ett samhälle där allt måste gå fort.

– Det tar lång tid att träna sig till den form de vill ha och då kroknar vissa och testar genvägar, säger han.

Experterna ser också ett samband med de allt mer populära prestationshöjande kosttillskotten, t ex Craze, som SVT avslöjade innehåller amfetaminliknande preparat.

– När kosttillskotten inte längre fungerar testar man något annat, starkare, steroider, säger Kurt Skårberg.

Men det slutar inte här, för Tommy Mobergs studier visar att dödligheten bland steroidmissbrukare är tio gånger högre än för andra patientgrupper, något han kopplar till att missbruk av konstgjorda hormoner kan leda till missbruk av betydligt tyngre saker.

– Anabola steroider i sig är beroendeframkallande och leder till svåra psykiska problem, det är också känt att anabola steroider fungerar som en gateway till tyngre droger, säger Tommy Moberg.

– När de kommer hit har det gått lite mer tid, då har de fastnat i ett blandmissbruk, benzodiazepiner, opiater och centralstimulerande,  det är när det inte har gått bra, allt blev inte bra bara för att man tog anabola steroider, säger Robert Olsson, chef för landstinget Västmanlands Beroendecentrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer