Annelie Svenman utreddes för dyslexi som vuxen. Att få en diagnos har underlättat i livet. Foto: SVT

Sjuksköterskan Annelie fick dyslexi – som vuxen

Uppdaterad
Publicerad

Hon kämpade med läs- och skrivsvårigheter hela skoltiden. Men diagnosen dyslexi fick hon först efter en utredning som hon gjorde när hon var vuxen.

Annelie Svenman som bor i Hallstahammar har under hela uppväxten haft svårigheter med att läsa och skriva.

– Satt vi på lektion och hade högläsning så var det oftast så att det var fem eller tio rader man skulle läsa. Och då visste jag att jag var som nummer tre, så kunde jag räkna ut vilka rader som var mina, och läste de raderna flera gånger, berättar hon.

Svårt att hänga med i skolan

Det var när hon studerade på högskolan till sjuksköterska, och upptäckte att det var omöjligt att hänga med på föreläsningarna, som hon fick tipset att gå och utreda sig för dyslexi. Diagnosen fick hon när hon var 30 gammal, och det har hjälpt henne mycket.

– Jag har förstått nu att jag inte är dum i huvudet – utan att det här är något jag får leva med. Jag har fått mycket hjälp, även från skolan. Jag har fått anteckningshjälp, jag har fått längre tid på mig när jag har tentor, det har hjälpt mig överlag i livet.

Dyslexiutredningar – även i Västmanland

Eftersom Annelie studerade på annan ort gjorde hon också utredningen i ett annat landsting. Då, när Annelie fick sin diagnos, gjordes inga dyslexiutredningar på vuxna i Västmanland. Det har man börjat göra nu – från och med första januari i år.

– Jag tror att det är många som har det, utan att veta om det. Jag tycker det är underbart att man kan få det som vuxen – och man ska vara stolt över det. Man växer in i det som person, och man kan göra vad som helst fast man har dyslexi. Man är inte dum, säger Annelie Svenman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.