Arkivbild. Foto: TT

Nu ska ansvaret för den stora skogsbranden i Västmanland 2014 avgöras

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleds huvudförhandlingen som ska avgöra vem som bär ansvaret för att ha startat den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014.
– Man skulle inte ha kört från första början. Det var för varmt och det var för torrt, säger åklagaren Christer Sammens.

Rättegången har dröjt efter flera turer men nu, fem år efter att branden härjade, är 15 dagar avsatta i Västmanlands tingsrätt. Åtalade står skogsbolaget Stora Enso och skogsentreprenören vars skogsmaskin tros ha startat branden. Enligt åklagare Christer Sammens har båda bolagen varit oaktsamma på brandrisken och gjort sig skyldiga till allmänfarlig vårdslöshet.

– Jag påstår att man har kört med markberedaren och att det är den som har orsakat branden. Båda bolagen har ett ansvar. Man skulle inte ha kört från första början. Det var för varmt och det var för torrt, säger Christer Sammens.

De båda bolagen nekar till brott och menar att de inte alls är ansvariga för att ha orsakat branden. Om något av de åtalade bolagen fälls riskerar de en företagsbot på fem miljoner kronor vardera.

Redan i januari 2017 konstaterade åklagare Christer Sammens att förundersökningen var klar. Sedan dess har de inblandade parterna velat komplettera utredningen och efter att åtal väcktes i januari förra året krävde även Stora Enso att rättegången skulle skjutas upp. Men nu inleds alltså processen som förväntas hålla på i drygt en månad.

Följ vår direktrapportering från första rättegångsdagen i Västmanlands tingsrätt

Fakta: Rättsprocessen efter branden

Visa

Förutom rättegången i oktober pågår ytterligare juridiska processer efter skogsbranden i Västmanland 2014.

Någon gång under våren 2020 kommer Falu tingsrätt att pröva om Stora Enso bör ersätta flera försäkringsbolag som betalat ut pengar till drabbade skogsägare. En liknande process pågår även vid Hudiksvalls tingsrätt.

En process är redan avslutad. I februari slog Högsta domstolen fast att eftersom ett skogsfordon var inblandat då branden uppstod ska den ses som en trafikskada. Det innebär att skogsägare kan söka ersättning från fordonets försäkringsbolag för skador på skog.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet