Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar sms-livräddarna Tomas och Andreas om när de larmades till ett plötsligt hjärtstopp några stenkast från deras arbetsplats i Virsbo. Foto: Fredrik Gustafsson/SVT

5 000 sms-livräddare i Västmanland – har dubblerats på tre år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sms-livräddare i Västmanland har dubblerats på tre år. Två av de i dag omkring 5 000 livräddarna i länet är Virsboborna Tomas Eriksson och Andreas Qvick.

– Man gör samhällsnytta och det känns väldigt bra, säger Andreas Qvick.

Den som är utbildad i hjärt-lungräddning (HLR) kan registrera sig till att bli så kallad sms-livräddare. Ett nätverk som består av frivilliga livräddare som får ett larm på sin telefon om de befinner sig i närheten av någon med ett misstänkt hjärtstopp.

År 2020, ett år efter att sms-livräddartjänsten infördes i Västmanland, hade drygt 2 500 anslutit sig till tjänsten. I dag är den siffran dubblerad.

– Intresset för att anmäla sig är stort. Och det är viktigt för sms-livräddarna har otroligt stor betydelse, säger Christine Cars-Ingels, generalsekreterare på Riksförbundet Hjärtlung.

Tomas och Andreas räddade liv

Sedan tjänsten infördes i länet 2019, har livräddarna larmats ut 274 gånger.

Två av dem är Virsboborna Tomas Eriksson och Andreas Qvick som tilldelades utmärkelsen Årets hjärt-lungräddare 2023 för deras rådiga ingripande vid en sms-livräddningsutryckning i Skräddartorp i Virsbo i våras.

Priset delas årligen ut av Riksförbundet Hjärtlung, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

– För mig var det självklart att bli det. Jag har varit sms-livräddare så länge det har gått att vara det, säger Tomas Eriksson.

I klippet berättar sms-livräddarna Andreas och Tomas om när de larmades till ett plötsligt hjärtstopp några stenkast från deras arbetsplats i Virsbo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.