– Vi vill att skolan ska vara kommunens absolut viktigaste prioritering, säger Maria Wernersson, ordf Lärarförbundet Arboga i en kommenar. Foto: SVT

Arboga bästa skolkommunen i Västmanland – här är Lärarförbundets ranking

Uppdaterad
Publicerad

Arboga är bästa skolkommunen i Västmanland enligt Lärarförbundets ranking. Till styrkorna hör andelen barn i förskolan och andel godkända elever. Sala hamnar i länsbotten – men många av länets kommuner hamnar långt ner på rikslistan.

Alla landets 290 kommuner finns med i rankingen, som toppas av värmländska Torsby.

Av västmanlands tio kommuner ligger sju på den nedre halvan av undersökningen, bara Arboga och Surahammar placerar sig inom topp 50.

Länets kommuner i Årets skolkommun

Kommun / placering:

Arboga 45

Surahammar 47

Skinnskatteberg 134

Norberg 189

Hallstahammar 206

Kungsör 235

Köping 239

Västerås 244

Fagersta 246

Sala 258

Lärartätheten, nivån på sjukfrånvaron och resurstilldelningen hör till Västmanlands läns relativa styrkor i årets rankning.

När lärarlönen, andel som fullföljer gymnasiet och lärarnas utbildningsnivå jämförs placerar sig dock länets kommuner sämre.

Om rankingen:

För 18:e året i rad presenterar Lärarförbundet, som är den största fackliga lärarorganisationen, sin rankning Sveriges Bästa skolkommun. Syftet är att uppmuntra kommuner som ger elever, lärare och skolledare goda förutsättningar.

Rankningen ser till helheten i förskola, grundskola och fritidshem samt utbildningsvägval därefter.

Fokus ligger inte på enskilda skolor eller lärare utan på hur kommunerna har satsat på sin skola utifrån 10 olika kriterier, som resurser, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare och löner.

Den bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och Skolverket, samt på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Årets ranking baseras på ett indexbaserat underlag och ett färre antal kriterier än tidigare, det gör att årets ranking inte kan jämföras med tidigare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.