Foto: Melker Blomberg/SVT

Arbogas industriprofil räddad – Meken har fått en omfattande renovering

Publicerad

Arbogas Mekaniska verkstad startade verksamheten 1858 och har varit en arbetsplats för många Arbogabor genom åren. Byggnaden, som betecknar Arboga som en industristad, kommer nu finnas kvar för en överskådlig tid.

Än så länge är det taket och skorstenen på den gamla industribyggnaden som renoverats. En mängd företag och personer har varit inblandade i arbetet som nu är slutfört.

– Vad vi kommer att göra här i framtiden, det är inte hugget i sten, men vi är öppna för förslag och idéer, säger Håkan Bråtegren på Meken fastigheter.

I klippet får ni hänga med in och höra mer om Meken genom tiderna.

Arbogas Mekaniska verkstad

Meken var först i landet med att installera en elektrisk motor för drift av verktygsmaskiner vid en taktransmission (1887).

På 1930- och 1940-talen tillverkades frästa kugghjul i stora mängder och under andra världskriget användes AMV:s lokaler till att producera granater och verktyg som användes vid tillverkningen av granathylsor

Gjuteriet lades ner 1967. Den mekaniska verkstaden lades ner på 1980-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.