Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från den första april kan man byta till sommardäck. Än så är det minusgrader på nätterna och många väntar lite med att växla hjul. I klippet hör du en som redan bytt däck. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Nu får du byta till sommardäck – men många tros vänta

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det snart dags att sätta på sommardäcken på bilen. Men med den sena våren är det många som kommer vänta innan vinterdäcken byts ut.

– Jag tror de som är uppe tidigt och åker hemifrån vid 5-6 kommer att komma lite senare, säger Kim Lagerström platschef på Däckskiftarna i Västerås.

Från den första april får du använda sommardäck på bilen. Men vinterdäcken, även dubbade, får användas fram till den 15 april. Och vid vinterväglag även senare än så. Och i år när våren är sen så kommer troligtvis många byta senare än normalt. Men vi träffade ändå en som passade på att byta redan första dagen.

– Det känns bra, jag åker till Thailand på långfredag och kommer hem när man inte får ha dubbdäck så det var därför jag gjorde det idag, säger Urban Öberg från Västerås.

Se mer från hjulskiftet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.