Strax innan midnatt bröt en brand ut i ett stall i Uppsala. Enligt polisen orsakades den av ett blixnedslag. Foto: Märta Hulth / Utryckning Uppsala

Åskoväder orsakar bränder och översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Morgonens åskväder har orsakat flera blixtnedslag och bränder i bland annat Västmanland.

– Det drog igång vid halv fyra, sedan har det bara rullat på, säger Stefan Lundkvist, insatsledare hos södra Dalarnas räddningstjänst.

Inom loppet av ett par timmar hade räddningstjänsten i Södra Dalarna, som också jobbar över norra Västmanland, fem eller sex larm om bränder orsakade av blixtnedslag.

I Norberg slog blixten ner i ett bostadshus och orsakade en svårsläckt brand på vinden. Även hus i bland annat Avesta och Krylbo träffades av blixten, med bränder och rykande eluttag som följd.

Enligt räddningstjänsten har det också varit flera vattenskador under morgonen.

– Vi jobbar med en i en källare i Fagersta just nu, säger Lindkvist vid halvåttatiden på torsdagsmorgonen.

Inga uppgifter om personskador

I Surahammar ska en familj ha vaknat av blixtnedslag och att det börjat ryka på övervåningen, skriver VLT.

Även polisen i region Mitt har haft att göra till följd av ovädret.

I Uppsala dog fem hästar i en stallbrand under natten som orsakats av blixtnedslag.

– Men det finns inga uppgifter om personskador, säger RLC-befäl Susanne Sjögren.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen beskriver läget som väldigt labilt:

– Vi har en stor kil med riktigt varm luft som sträcker sig upp från Baltikum och som har kommit in i sydöstra Skandinavien det senaste dygnet. Det är en varm, fuktig luftmassa utan högtryck som möter kallare luft, säger han och fortsätter:

– I den varma luftmassan bildas kraftiga åskväder och åskskurar. I gränsen mellan luftmassorna bildas även en hel del regn och åska. Det är stora temperaturskillnader i luftmassorna där den ena delen är varm, det är som gjort för åskväder.

”Det är faktiskt farligt”

Enligt Nitzan Cohen kommer ovädret att fortsätta under dagen innan det drar vidare.

– Man ska alltid ta det lite försiktigt när det är åska. Man behöver inte vara allt för orolig, men det är faktiskt farligt, och man kan bli träffad av blixten. Man ska inte stå ensam på ett öppet fält eller under ett träd. Det är sådana där klassiska grejer, säger han.

Något mer man ska tänka på?

– Det kan komma stora regnmängder väldigt lokalt så man ska inte stirra sig blind på appar som visar väderprognoser för det kan lätt bli lite vanskligt. Vädret är nyckfullt så man får anpassa sig efter det.

Enligt SMHI väntas tidvisa regn- eller åskskurar för Östra Svealand under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.