Polis åtalas för misshandel och tjänstefel vid ingripanden i Västerås

Publicerad

En polis har åtalats för misshandel av en man i 30-årsåldern på två olika platser i Västerås. En av dessa var akutmottagningen, där mannen var bakbunden med handfängsel.

På den första platsen, Emausgatan, drog polisen enligt åtalet mannen hårdhänt ur en bil, tryckte ned honom mot marken, sprejade honom med pepparsprej och höll fast honom genom att trycka sitt knä hårt mot mannens nacke.

Den andra händelsen skedde samma dag, 6 januari i år, på akutmottagningen i Västerås. Polisen ska då återigen ha dragit eller tryckt ned målsäganden på golvet för att sedan trycka sitt knä mot mannens huvud och öra. Målsäganden var vid detta tillfället belagd med handfängsel bakom ryggen.

Brottsrubriceringen gäller misshandel och i andra hand tjänstefel, då polisen enligt åklagaren ”uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som gällt för uppgiften genom att bruka våld som med hänsyn till omständigheterna varit obefogat och oförsvarligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.