IVO godtar Sundbos åtgärder mot våldet

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) väljer att avsluta ärendet mot Sundbo ungdomshem i Fagersta. Detta efter att Sundbo presenterat en åtgärdsplan mot att personal använder obefogat våld samt har ett oacceptabelt bemötande mot ungdomar på ungdomshemmet.

Efter flera fall av missförhållanden, med bland annat ”obefogat våldsutövande mot ungdomar” som är intagna på Sundbo ungdomshem i Fagersta, har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) krävt att få in en åtgärdsplan från Sundbo.

Den åtgärdsplan som Sundbo presenterade, och som delvis satts i verket, har nu accepterats av IVO. IVO kommer dock att nogsamt följa upp arbete och verksamheten på Sundbo för att se om önskade effekter uppstår.

Ärendet avslutas

IVO väljer nu att avsluta ärendet. De bedömer att de åtgärder som nu vidtas skiljer sig till viss del mot tidigare åtgärder. Detta eftersom Statens institutionsstyrelse (SiS) har vidtagit både akuta och långsiktiga åtgärder, bland annat genom att stänga avdelning Aspen och vidta åtgärder på strukturell nivå, skriver IVO i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.