Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Emil Johansson berätta om livet efter olyckan och vännernas betydelse. Foto: Caroline Slotte / SVT

Åtta månader på sjukhus efter olyckan: ”Jobbigt att inte få träffa vännerna”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har Emil Johansson spenderat mycket tid på sjukhus, han har vårdats för skadorna efter badolyckan i juli 2020. I och med restriktionerna under pandemin har familj och vänner inte kunnat hälsa på honom på sjukhuset särskilt ofta.

– Det har varit jobbigt att inte få träffa familj och vänner när jag vill. 

Åtta månader har Emil Johansson spenderat på sjukhus och efter det har det varit många tillfälliga besök. Nu senast var Emil till Göteborg för att göra en nervtransferering i hopp om att få mer känsel och rörelse i fingrarna. 

Under en och en halv månad efter olyckan låg Emil Johansson nedsövd och från den tiden har han några svaga minnesbilder. 

– Jag hörde ljud och det blev mina mardrömmar. Sedan var det skumt att vakna upp. Det var läskigt för jag kunde inte känna något i min kropp. Det första jag frågade läkarna var om jag kunde gå igen, men det ville ingen av läkarna riktigt svara på, berättar Emil Johansson.

”Han är samma person som innan olyckan”

Sjukhusvistelsen spenderade Emil både i Uppsala och i Västerås och två av vännerna som hälsade på honom under den här tiden var Felix Halling och William Engman. De var inte med när olyckan inträffade men har känt honom större delen av livet.  

– Emil är en unik person, han är galen, men på ett bra sätt.  Han är samma person som innan olyckan. Han är samma gamla Emil, berättar vännerna. 

Nu efter olyckan har Felix och William blivit en ännu större del av Emils liv. 

– Just nu har han hemtjänst, men ibland hjälper vi honom upp ur soffan, fixar mat och hjälper till med det vardagliga livet. Framöver ska det dessutom bli på heltid då vi ska bli hans personliga assistenter, berättar vännerna Felix och William.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Emil Johansson berätta om olycksnatten och hur hans liv förändrats efter olyckan. Foto: Privat / Caroline Slotte / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer