Foto: TT/Bengt Arne Ignell

Godkända decibelnivåer kan ge hörselskador

Publicerad

Extra känsliga människor kan få hörselskador trots att decibelnivåerna är under de godkända nivåerna. Det säger Stig Arlinger, professor i teknisk audiologi.

Festival och konsertarrangörer måste hålla sig till Folkhälsomyndighetens riktlinjer för decibelnivåer. Men gästprofessor Stig Arlinger vid Linköpings universitet menar att även dagens godkända nivåer kan ge hörselskador om man är extra känslig.

– Man kan inte garantera att de är säkra för alla. Det handlar om att vi är individer och vi har individuellt varierande känslighet för att påverkas av starka ljudnivåer beroende på hur våra öron är utformade kan man säga, säger han.

Borde sänkas

Stig Arlinger är professor i teknisk audiologi och skrev i en rapport till Socialstyrelsen 2011 där man tittade på risken för hörselskador hos barn och vuxna vid musiklyssning, att dagens decibelnivåer borde sänkas.

– Jag rekommenderade att dagens godkända decibelnivåer sänks med tre decibel. Det ger ingen märkbar påverkan på ljudupplevelsen för lyssnaren men minskar risken för skador avsevärt, säger Stig Arlinger.

Regelbunden tillsyn

Anita Sackmark är miljö och häsloskyddsinspektör i Västerås och gör regelbundna tillsynsbesök och har kontakter med konsert och festivalarrangörer. Hon tycker generellt att arrangörerna sköter sig bra.

– De stora arrangörerna har ofta bra kunskap om vad som gäller, säger hon.

Ta med hörselskydd

Hennes och Stig Arlingers tips är att ta med hörselskydd, framförallt till barn som är extra känsliga för höga ljudnivåer och att säga till direkt på plats till arrangören om ljudet är för högt.

– När det gäller festivaler och konserter är det svårt för oss att komma i efterhand och kontrollera, säger Anita Sackmark.

Kolla själv

Vill man själv ha lite koll på hur decibelnivåerna ligger finns det flera gratisappar att intallera om man har en smart telefon. De ger inget säkert resultat men en fingervisning.

När det gäller arrangemang med blandad publik med både vuxna och barn som till exempel Cityfestivalen i Västerås är regeln att ljudet inte får överstiga 110 decibel.(snittvärde 97dB).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.