Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bäckbymammorna Hamdi Ahmed och Astor känner frustration över att så många föräldrar aldrig nås av hjälp då de är rädda för socialtjänsten och tackar nej. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Mammor på Bäckby om ryktena och rädslan för socialtjänsten: ”Barn hotar föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad

I en lägenhet med många upprörda föräldrar skriker ett barn ”ta mig inte”. I ett förlossningsrum gråter en mamma som just fått sitt nyfödda barn omhändertaget.

Astor och Hamdi från organisationen Mamma united har sett många videoklipp med budskapet att socialtjänsten kidnappar barn.

– De ökar rädslan, speciellt hos föräldrar som saknar kunskap om vad socialtjänsten gör, säger Astor.

Efter att Astor själv ha sökt sig till familjecentrum i Västerås, och senare till socialtjänsten, för råd kring barnuppfostran är hon säker på att socialtjänsten är till för att underlätta för föräldrar.

– Det har gått väldigt snabbt för mig att komma i kontakt med både familjecentrum och socialtjänsten. Jag har fått bra stöd och hjälp. Jag har förändrat mig jättemycket och när det blir konflikter hemma ställer jag mig frågan: Vad är viktigt för mig och vad är viktigt för mitt barn?

Gemensam uppfostran

Samtidigt förstår hon hur svårt det är för föräldrar som saknar kunskapen kring myndigheter och dessutom kommer från en annan kultur.

– I mitt hemland uppfostrar vi barnen gemensamt, även grannar är med i uppfostran, där finns inte socialtjänsten. Det kan nästan kännas som att barnen inte är mina utan myndigheternas när man kommer hit som ny, förklarar Astor.

Pressade föräldrar

Hamdi jobbar som koordinator för två grupper av mammor på Pettersberg och Bäckby. På senare tid har hon hört om föräldrar som hotas av sina barn. Hoten handlar om att barnen kommer kontakta socialtjänsten om föräldrarna inte göra som de vill.

– Jag brukar försöka förklara att föräldrarna också har rättigheter. Socialtjänsten är människor som oss och gör bara sitt jobb.

I klippet ovan berättar de om missuppfattningarna och den utbredda rädslan de möter hos andra föräldrar.

Socialtjänsten bemöter tre påståenden som Astor och Hamdi ofta hör bland andra föräldrar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nästan allt vårt arbete handlar om att ge stöd och hjälp”, säger Magnus Edström, tf direktör Individ- och familjeförvaltningen i Västerås. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.