I klippet berättar Emma Öhman varför hon anser att föräldrarna ska vara med från början och visar på sin kollega Frida Sollén hur livräddningen år till. Foto: Carl Edholm/SVT

Simskola lär yngre barn vattenvett: ”Viktigt att lära sig simma tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland förskolebarn. Enligt siminstruktören Emma Öhman bör barnet lära sig att simma och rädda sig själv, så tidigt som möjligt. Säkrare barn, säkrare vuxna och säkrare vatten är filosofin.

Enligt MSB är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 0 till 6 år drunkningsolyckor och bland förskolebarn är den främsta anledningen till drunkningarna brist på simkunnighet. För siminstruktören Emma Öhman är det därför viktigt att barnen i tidig ålder lär sig att simma och att föräldrarna är med.

– Traditionen i Sverige är att vi börjar simma med barnen när de är sex år gamla. Vi rekommenderar att man så tidigt som möjligt lär ut kunskaperna och att föräldrarna är med från början, säger hon.

I klippet berättar Emma Öhman varför hon anser att föräldrarna ska vara med från början och visar på sin kollega Frida Sollén hur livräddningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.