Polina Nedvetskaja och Sergey Nikonovich, båda 11 år, kommer vara tre veckor på lägret. Foto: Audrey Erath/SVT

Barn skapar minnen för livet på Tjernobylläger i Kolsva

Uppdaterad
Publicerad

33 år efter Tjernobylkatastrofen anordnar Centrumkyrkan i Kungsör fortfarande sommarläger för barn från drabbade Brest-regionen i Vitryssland. Tanken med veckorna på lägergården utanför Kolsva är att barnen ska få komma bort från vardagen och skapa minnen för livet.

1996 anordnade Centrumkyrkan sitt första Tjernobylläger och har fortsatt med det vartannat år. I år blir det tolfte gången och enligt kyrkan behövs lägret fortfarande.

– Vitryssland drabbades hårdast efter Tjernobylkatastrofen och nu ser man en ny våg av cancerfall, framförallt sköldkörtelcancer, både där och i Ukraina. Barnen på lägret är inte sjuka, men de kan ha cancersjuka syskon som upptar deras föräldrars tid. Då kommer de här barnen i kläm, säger Peter Mellgren, kommunikatör på Centrumkyrkan i Kungsör.

Peter Mellgren, kommunikatör på Centrumkyrkan Kungsör. Foto: SVT

Minnen för livet

Lägret blir ett sätt för barnen att komma bort från vardagen, skaffa nya kompisar och minnen för livet.

– Vi har gamla deltagare som berättat att de fortfarande minns allt från veckorna fast det var länge sedan, säger Peter Mellgren.

I klippet hör du Polina och Sergey, båda 11 år, om sina förväntningar på lägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.