Foto: TT

Ett glas bubbel till tolvslaget – hur gör du med amningen?

Uppdaterad
Publicerad

Åtta år efter Livsmedelsverkets nya rekommendationer om alkoholkonsumtion i samband med amning har barnmorskorna i Västmanland en tydlig uppfattning.

– Undvik alkohol om du har ansvar för små barn, oavsett om du ammar eller inte, säger barnmorskan Ylva-Li Lindahl, samordnande barnmorska och vårdutvecklare inom Landstinget Västmanland.

Att dricka alkohol i samband med amning är en fråga som väcker många och starka reaktioner. Tills för åtta år sedan förespråkade Livsmedelsverket att ammande kvinnor helt ska avstå från alkohol. Men i dag är Livsmedelsverkets inställning att det är helt ofarligt med 1-2 glas vin, 1-2 gånger i veckan.

Står inte bakom

Men mödrahälsovården i Västmanland står inte bakom rekommendationerna, utan förespråkar nej till alkohol i samband med amning.

– Det finns inte mycket forskning på området och det är ju etiskt sett inte heller möjligt att genomföra forskning inom området. Det vi vet är att mjölkmängden kan minska när mamman druckit alkohol, mamman kan lukta på ett annat sätt, mjölken kan smaka annorlunda vilket kan leda till att barnet till och med äter mindre, säger Ylva-Li Lindahl.

Förändrat beteende

Samtidigt menar hon följer det med så mycket annat med att bli berusad och att föräldrar till småbarn därför helt bör avstå från alkohol.

– Man får ett förändrat beteende när man dricker alkohol och det kan göra barnet oroligt samtidigt som man blir mindre skärpt än om man är nykter.

Planera inför småbarnstiden

Därför uppmanar hon småbarnsföräldrar att tänka efter före.

– Våra rekommendationer är att man avstår från alkohol i samband med graviditet och amning. Jag tycker att man redan när man planerar inför småbarnstiden bör tänka efter; hur vill jag förhålla mig till alkohol när jag är tillsammans med mina barn. Vad vill jag att barnet ska ha för minnen efter de stora högtiderna, säger Ylva-Li Lindahl.

Här kan du läsa mer om amning och alkohol:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.