Elin Åberg berättar i klippet om vad kvinnor hon mött trott ska hända under cellprovtagningen. Foto: Vallby barnmorskemottagning/Amanda Hemberg Lind/SVT

Barnmorskan Elin spelade in en film för att motverka rykten om cellprov

Uppdaterad
Publicerad

För att ta död på myter om hur gynekologisk cellprovtagning går till gjorde barnmorskan Elin Åberg en förklarande film och lade ut på sociala medier.

– Kvinnor ska inte behöva vara rädda inför det livsviktiga cellprovet, säger hon.

I filmen förklarar och visar Elin Åberg, som arbetar på barnmorskemottagningen på Vallby i Västerås, hur cellprovet går till. Idén föddes som en reaktion på de myter hon märkt florerar.

– Kvinnor som kom till mig uttryckte att de var oroliga och rädda inför cellprovet. De tror att jag ska knipsa av en del av deras livmodertapp och det stämmer ju inte, säger hon.

Brist på kunskap

Från 23 års ålder erbjuds kvinnor i Sverige en tid för gynekologisk cellprovtagning. Vid besöket tas celler från livmodertappen och skickas på analys. På så vis kan förstadier till livmoderhalscancer upptäckas.

De allra flesta Elin Åberg möter i sitt dagliga arbete vet inte hur testet går till.

– När jag har visat så uttrycker kvinnorna en lättnad, ”jaha var det så enkelt”.

Vill nå de som inte dyker upp

Förhoppningen är att den förklarande filmen når ut och leder till att fler kommer iväg till en mottagning.

– Jag kanske kan fånga upp de här kvinnorna som faktiskt inte kommer till sin cellprovtagning.

I klippet berättar Elin Åberg om missförstånden och vad kvinnor hon mött trott ska hända under cellprovtagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.