– Syftet är att personer som står längst ifrån arbetsmarknaden ska ha en möjlighet att få en anställning, framförallt inom bristyrken som vård och skola där vi vet att det kommer behövas personal framöver, säger Oxana Sundkvist, arbetsförmedlare med inriktning extratjänster i Västerås.
Ett hundratal hittills
– Att de ska få testa det arbetet, få upp ögonen för det och kanske få tankar på att utbilda sig eller att genom extratjänsten få den erfarenheten som efterfrågas för att kunna få ett arbete utan stöd.
Sedan starten för drygt två år sedan har ett hundratal personer i Västerås fått en sådan anställning.
Det finns exempel på dem som gått vidare till studier och andra som gått vidare till fasta jobb.
Utmaning skapa fler
Hur många fler extratjänster som skulle behöva skapas i Västerås under 2018 är svårt att säga, enligt Arbetsförmedlingen.
Att få till dem är också en utmaning då mycket hänger på arbetsgivarna samtidigt som detta fortfarande är begränsat till vissa brancher.
– Ja det finns en utmaning men samtidigt så finns det också ett stort intresse, men det tar sig lite tid också att komma till skott med att frigöragöra och skapa arbetstillfällen, säger Johanna Kågestam, sektionschef Arbetsförmedlingen Västerås.
– Där får ju vi på arbetsförmedlingen vara behjälpliga och ha en dialog med både kommunen och föreningarna och förhoppningsvis även iandra arbetsgivare framtiden.
FAKTA: DET HÄR ÄR EN EXTRATJÄNST
En extratjänst är en anställningsform som är subventionerad av staten och är riktad till nyanlända och långtidsarbetslösa. Det ska vara jobb med riktiga arbetsuppgifter och avtalsenlig lön. Lönen betalas ut av arbetsgivaren som i sin tur får lönestöd från staten.
En person som får en extratjänst kan arbeta inom till exempel sjukvård, skola, äldrevård, barn- och funktionshindersomsorg. Det måste vara en offentligt finansierad verksamhet och kan innefatta arbete hos kommunala och statliga myndigheter som inte bedriver någon affärsveksamhet.