Bibliotek kämpar med dyra e-böcker

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det Världsboksdagen vilket uppmärksammas på många av länens bibliotek, men samtidigt som boken firas så är många av biblioteken frustrerade över sina kostnader för e-böckerna.

– För oss tar det sig uttryck att man numera endast får ladda hem en bok i veckan. Sedan har det hänt flera gånger under förra året, och en gång i år, att vi har fått införa ett tillfälligt stopp för utlånandet av e-böcker, säger  Kristina Öster, utvecklare på Stadsbiblioteket i Västerås.

Det var 2011 som biblioteket i Västerås upplevde den stora ökningen av e-boksutlånandet. Allt fler började använda läs- och surfplattor samtidigt som Zlatans succébok gavs ut.

– Den boken ställde mycket på sin spets för biblioteken och vi insåg att det här systemet fungerar inte.

På vilket sätt då?

– Ja, istället för att glädjas över varje nedladdning, så kändes det nästan problematiskt att så många nedladdningar gick åt till Zlatan-boken i och med att den kostar väldigt mycket pengar.

Hittills har biblioteket i Västerås betalat över 14000 kronor, bara för den boken, vilket är mer än dubbelt så mycket som den fysiska boken kostat. En problematik som även känns igen från stadsbiblioteket i Örebro.  Men nu hoppas medialeverantören BTJ att en lösning ska vara i sikte mellan förläggare och bibliotek.

– Vi tycker att vi har kommit ganska långt. Det har pågått diskussioner under våren med de flesta medelstora och mindre svenska förlag som har sökt upp oss, för att söka en lösning på det här problemet. Vi har också haft en dialog med biblioteksföreträdare, säger Erik Liedberg, som är affärschef på BTJ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.