Foto: Pontus Lundahl/TT

Biblioteken i Västmanland går samman: ”Det blir lättare för låntagare”

Publicerad

Snart är det möjligt att låna en bok i Surahammar och lämna tillbaka den i Sala. Det när alla folkbibliotek i länet kommer ingå i ett gemensamt bibliotekssystem. Syftet är att man ska ha samma tillgång till böcker.

Du kommer kunna låna böcker och medier från alla bibliotek i länet, med ett och samma bibliotekskort. Alla bibliotek kommer använda samma system för bibliotekskatalog, utlåning och reservation.  

– Genom samarbetet kommer det bli lättare för låntagarna och biblioteken kommer bli synligare, säger Boel Simonsson, chef på Stadsbiblioteket i Sala.

Första kommunen som körde igång var Sala

De kommuner som redan kört igång är Sala, Skinnskatteberg, Norberg, Fagersta och Hallstahammar. Även skolbiblioteken i Surahammar och Arboga kommer ingå. Om allt går enligt tidsplanen kommer systemet vara infört i hela länet innan årets slut. 

– Det kommer bli en stor vinst för personalen på småbiblioteken. De kommer andra bibliotek närmare och får flera kollegor. Det blir ett tätare samarbete som kommer leda till en kvalitetshöjning i längden, säger Karin Engström, kultur och projektutvecklare på Region Västmanland.

• Surahammar, vecka 38.

• Köping 26 september.

• Kungsör, 10 oktober.

• Arboga, 24 oktober.

• Västerås, 18 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer