Foto: SVT

Blev politiker – som tioåring

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan fullt ös i Stockholm, på helgerna lugnet i Västerås; det är så västmanlänningen Gabriel Wikström vill ha det. Sedan i höstas är han den nya folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern.

Han fyllde 30 nyligen och har redan hunnit med mycket i sitt liv. Gabriel Wikström har suttit i kommunfullmäktige i Västerås samt jobbat som ordförande både för Socialdemokraternas ungdomsförbund i Västmanland och för hela förbundet. I höstas blev han Sveriges folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Nu ser han fram emot att kunna göra skillnad inom politiken.

– Jag gick med i SSU för att jag ville förändra samhället. Nu, som minister, har jag de allra bästa förutsättningarna att verkligen göra det, säger Gabriel Wikström.

Måste vara kreativ

Det politiska läget som Gabriel Wikström nu befinner sig i innebär en stor utmaning. Regeringen har inte varit så svag på länge som den är i nuläget men Gabriel Wikström ser fördelar med situationen och tror att det kan födas mycket gott av att inte befinna sig i en majoritetsregering.

– Egentligen är det inte så dumt att vi har en minoritetsregering. På så sätt måste alla ministrar vara mer allerta och kreativa och jag tror att den nuvarande regeringen genom denna utmaning heller inte riskerar att bli så trött som den förra har blivit, säger Wikström.

En av de största utmaningarna som Gabriel Wikström ser i sitt nya uppdrag som mininster är sjukvårdspolitiken. Han vill jobba med att förbättra vården, motverka sjuksköterskebristen och jobba för en mer jämställd vård.

– Sjukvården i Sverige är i och för sig bra. Men det finns mycket som måste förbättras. Vi måste till exempel lösa sjuksköterskebristen och dessutom måste vården bli mer jämlik för alla, säger Wikström.

Kvar i Västerås

För att hitta lugnet på fritiden tillbringar Gabriel Wikström gärna tid på Västmanlands konstmuseum. Arbetsveckorna beskriver han som väldigt stressiga; han gillar sitt nya jobb och livet i Stockholm men har ändå valt att bo kvar i Västerås där han har sin familj och sin sexåriga dotter.

– Jag gillar Västerås. Staden är precis lagom stor och när man har ett stressigt liv under veckorna är det behövligt med ett litet lugnare tempo, säger Wikström.

Sin politiska karriär startade Gabriel Wikström i mycket tidig ålder. Redan som 13-åring gick han med i SSU. Men intresset för politiken och de socialdemokratiska värderingarna fanns hos honom till och med innan han blev tonåring. Och de värderingarna som drev honom som barn driver honom än idag.

– När jag var i tioårsåldern började jag reagera på att det fanns arbetslöshet och även att nynazismen blev större. Jag ville göra någonting för alla människors lika värde. Alla skulle ha samma förutsättningar och lyckas med det i livet som man drömt om, säger Gabriel Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.