Ilskan när året-runt camping förbjuds i Hallstahammar: ”Blir svårt att sparka ut oss härifrån”

Publicerad

Sex av elva åretruntboende flyttade när Hallstahammars kommun nyligen beslutade att campingen på Skantzö inte ska ha några fast boende efter 1 oktober. De fem som bor kvar säger att de inte tänker flytta.

– Vi har lagen på vår sida, och vi tänker inte ge oss. Att sparka ut oss härifrån blir svårt, säger Kent Bodin.

Som VLT tidigare har rapporterat fick de som bor på Skantzö Camping reda på de nya direktiven i höstas. Ingen får vara skriven på campingen från 1 okober. Grannarna Kent Bodin och Johnny Granström har bott på Skantzö camping sedan 2017. De är besvikna och säger att kommunens beslut kom som en chock. De hade fått löften om att kunna vara skrivna som boende där.

De boende tycker att kommunikationen har varit otydlig, och att de inte har fått se dokument som ska påvisa brister i säkerhet från Räddningstjänsten Mälardalen. Det ska bland annat ha funnits synpunkter på altaner, trallgolv och stand by-tält.

Men enligt en kommentar i VLT har Andreas Törnblom, byggnadsinspektör i Hallstahammars kommun, sagt att det finns saker som är olovligt byggt?

– Det är ju en campingplats, inget villaområde. Man ska inte behöva söka bygglov för en altan eller ett tält, säger Kent Bodin.

Svårt hitta boende med kort varsel

De boende uttrycker även missnöje med att campingchefen Jan Fagerström inte varit på deras sida. Det finns inga andra campingplatser där man kan hitta boende med kort varsel menar de.

– Det är inte bara att flytta. Under coronapandemin blev det svårare att få campingplatser, säger Johnny Granström.

Campingchefen: ”Jag följer bara reglerna”

Skantzö campings enhetschef Jan Fagerström säger att han måste följa reglerna, och menar att det inte går att göra något åt det.

– Det har fungerat bra med de boende så det är inget mot dem, men vi har ju fått lite kritik för att vi har tillåtit folk att skriva sig här.

Kommer ta till juridisk hjälp

Kent Bodin och Johnny Granström säger att de boende kommer att ta juridisk hjälp om det inte går att ordna situationen.

– Folkbokföringslagen säger att man ska vara skriven där man har sin dygnsvila, och det är ju här. Vi har lagen på vår sida, och vi tänker inte ge oss. Att sparka ut oss härifrån blir svårt, säger Kent Bodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.