Sanne Säfström från Kolbäck berättar om bockjakten. Av många sedd som höjdpunkten på jaktåret. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Bockjakten igång – årets höjdpunkt för många jägare

Publicerad

Just nu pågår jakten på råbock. En jakt där jägarens skicklighet och tålamod sätts på prov.

– För mig är det ett startskott på jaktsäsongen. Och jag tror det är väldigt många jägare som längtar just hit, säger jägaren Sanne Säfström som bor utanför Kolbäck.

Bockjakten inleds traditionsenligt den 16 augusti, och jakten bedrivs utan hund. Jägaren sitter antingen på pass i ett jakttorn, eller smyger fram för att närma sig råbocken. Ofta kombineras de båda och man använder vinden till sin fördel för att lyckas komma nära nog för att kunna avlossa ett skott.

– Just i år har det hittills gått lite trögt, jag har varit ute både morgon och kväll men ännu har jag inte hittat någon bock som jag skulle vilja skjuta. Men jag ska ut i kväll igen så det är bara på det igen, säger Sanne Säfström.

I klippet hör vi hur hennes bockjakt går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.