Ritning på hur innovationscentret i Västerås kan komma att se ut. Foto: Bombardier

Bombardier bygger nytt innovationcenter i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Tågtillverkaren Bombardier, med omfattande verksamhet i Västerås, ska bygga ett innovationscenter med fokus på järnväg och e-mobilitet. Tanken är att ta fram nya lösningar inom området, även möjlighet till samarbeten tillsammans med företag som Northvolt och ABB som även blir grannar till centret.

– Det görs snabba framsteg i transportsektorn för renare transporter och innovation måste prioriteras inom flera sektorer. I nära samarbete med industriella och akademiska samarbetspartners och startups kommer vi att kunna korsbefrukta idéer och hitta nya affärsmöjligheter. Lanseringen av vårt globala innovationscenter i Västerås är en viktig milstolpe för Bombardier i Sverige, säger Annika Svanström, vd Bombardier Transportation Sweden.

Annika Svanström, vd Bombardier Transportation Sweden. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Ska stå färdigt 2023

Första spadtag görs nästa år och centret ska stå färdigt 2023. Grannar blir ABB och Northvolt. Tanken med centret är enligt Bombardier att driva samarbeten med andra företag, startups och den akademiska världen, och fungera som testcenter för idéer och produkter.

– Elektrifiering av transporter kommer vara avgörande för att minska våra utsläpp och det är glädjande att Bombardier Transportation väljer Västerås för att etablera sitt globala innovationscenter för e-mobilitet som dessutom ska vara öppet för partners, säger Näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Arbetet inleds

Företaget koncentrerar samtidigt verksamhet under ett och samma tak, ingenjörskontoren flyttas till tillverkningsdelen på Finnslätten i Västerås. Det för att påskynda lanseringen av centret, enligt företaget.

– Denna investering kommer att bidra ytterligare till att stärka den nordiska fordonsindustrin med ny teknik och nya affärsmöjligheter, säger Danny Di Perna vd Bombardier Transportation.

I klippet hör du Annika Svanström, vd Bombardier Transportation Sweden berätta om satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.