Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jenny Brännström, tillförordnad biträdande institutionschef på Sundbos ungdomshem, mer om händelsen och efterspelet. Foto: Ida Skyttberg/SVT

Bråk om fotboll startade upploppet på ungdomshemmet Sundbo

Uppdaterad
Publicerad

I söndags kom larm om att några ungdomar på Sundbo ungdomshem hade agerat hotfullt och slagit sönder delar av inredningen. Personalen fick fly ut för att undkomma skador och larma polisen.

– Personalen uppfattade situationen som hotfull och följde våra rutiner med att lämna byggnaden, säger Jenny Brännström, tillförordnad biträdande institutionschef på Sundbos ungdomshem.

Larmet om bråk och skadegörelse på Sundbo ungdomshem i Fagersta kom på eftermiddagen i söndags. Det var fem ungdomar på avdelningen, som mer eller mindre delaktiga hamnade i gräl. Fönster och möbler slogs sönder och personal upplevde det som hotfullt och backade ut ur byggnaden.

Det ska ha varit en konflikt om en fotboll som var den utlösande faktorn, säger Jenny Brännström, tillförordnad biträdande institutionschef på Sundbos ungdomshem.

Småsaker kan utlösa konflikt

Var de ovana att umgås med varandra?

– Nej, de kände varandra sedan tidigare. Men de här ungdomarna har brister i impulskontrollen och konflikter kan utlösas av små saker.

Fanns det någon risk för större skador?

– Det vi är mest tacksamma över är att ingen kom till skada fysiskt, varken ungdomarna eller personalen. Men vi kommer att se över lokalerna, sätta in starkare glasskivor och bättre dörrar. Vi har anställt säkerhetssamordnare och ett programteam för att få bättre flyt i behandlingen, säger Jenny Brännström.

Tre är omplacerade

Tre av de intagna är nu omplacerade på andra SIS-institutioner och två stycken är kvar men hålls åtskilda. Ungdomshemmet ska ha gjort anmälan om olaga hot och skadegörelse. Personalen får hjälp av företagshälsovård.

Hör institutionschefen berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.