Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Stor risk för skogsbränder – flera helikoptrar står fortsatt redo på Västerås flygplats

Publicerad

Det råder just nu stor brandrisk på flera håll i landet och tidigare i veckan utfärdades eldningsförbud på flera håll i Västmanland. På Västerås flygplats står fyra helikoptrar redo att rycka ut.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har flera resurser utplacerade i landet om skogsbränder skulle blossa upp. På Västerås flygplats finns just nu fyra helikoptrar. Även tidigare under våren har det funnits helikoptrar i beredskap i Västerås.

– Helikoptrarna ställs i beredskap på platser i landet där risken för skogsbränder är som störst och omprövas hela tiden, säger Rickard Hansen, brandingenjör på MSB, i ett pressmeddelande.

– Om räddningstjänst begär stöd från MSB så kan de sättas in i ett tidigt skede, vilket minskar risken för att de bränder som uppstår växer till omfattande och svårsläckta skogsbränder.

Helikoptrarna har en beredskapstid på 90 minuter.

Aktuell skogsbrandsberedskap i luften

MSB har just nu åtta helikoptrar i 90 minuters beredskap:

2 helikoptrar i Uddevalla

4 helikoptrar i Västerås (varav 2 förberedda för insats på Gotland)

2 helikoptrar i Jönköping

MSB har också två mindre skopande flygplan i 180 minuters beredskap placerade på Skavsta flygplats i Nyköping. Det är en ny resurs för i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.