Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Så gör Hallsta ridklubb för att lösa bristen på ridskolehästar

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Sverige råder det brist på bra ridskolehästar. Hallsta Ridklubb i Hallstahammar har en egen lösning.

– Snart kommer vi slippa åka runt. Vi kan bara gå in i stallet bredvid och flytta över dem till ridskolestallet, säger Malin Johansson, ridskolechef på Hallsta ridklubb.

Enligt Malin Johansson, ridskolechef på Hallsta ridklubb, beror bristen på att uppfödare i Sverige har fokus på tävlingshästar istället för lugna och trygga hästar som krävs för en ridskola.

– Jämför man med bilar så är det lite mer Ferarris istället för Volvos, säger Malin Johansson.

Hallsta Ridklubb vill gärna veta historiken på de hästar de köper in för att vara säkra på att de är hållbara individer. För att lösa problemet på trygga ridskolehästar började de för några år sedan att avla egna ridskolehästar.

–  De äldsta har hunnit bli fem år och har äntligen börjat gå med på lektioner. Det är fantastiskt roligt, säger Malin Johansson.

SVT Nyheter Västmanland har varit i kontakt med flera av länets ridskolor och alla upplever att det finns en brist på bra ridskolehästar.

I klippet berättar ridskolechefen Malin Johansson om hur Hallsta ridklubb löst hästbristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.