Brist på tjäle stoppar lantbrukaren Robert: ”Vi kör sönder för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på kyla ställer till det för de som jobbar med tunga fordon.

– Vi hade önskat tjäle och mer vinter. Vi har väntat i ett halvår på att avverka granbarkborreskadad skog, men det är för blött och vi kör sönder för mycket, säger Robert Kihlin på Hallstabergs gård utanför Västerås.

Blåsigt, milt och en hel del nederbörd, men inte i form av snö utan regn. Det är inte ett önskeklimat när man till exempel ska ut och köra med tunga fordon i skogen.

– Skogsnäringen har jättebekymmer. Vi kör sönder trädens rötter. Vi hade gärna avverkat gamla granar under vintern, så att vi hade fått bort dem till nästa svärm med granbarkborre under våren, säger lant- och skogsbrukaren Robert Kihlin.

När det gäller höstsådden och skörden är han osäker hur den milda vinter kommer att påverka.

– Grödorna brukar vilja ha vintervila. Nu växer det hela tiden och det är vi inte vana vid på våra breddgrader. Hur det påverkar vår raps, vår rybs och vårt vete, vet vi först framåt sommaren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.