Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gud förstår vi överhuvudtaget inte” – i klippet möter SVT munkbröderna Nils-Olov och Birger på Östanbäcks kloster utanför Sala som berättar om klosterlivet och vad som lockade dem mest. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Broder Birger har varit här i 51 år – så är livet på Östanbäcks kloster

Uppdaterad
Publicerad

Broder Birger kom hit 1973. Broder Nils-Olov så sent som 1986. SVT har träffat två av munkarna som levt större delen av sina liv på Östanbäcks kloster utanför Sala.

Utanför Sala ligger landets enda munkkloster inom Svenska kyrkan, Östanbäcks kloster, grundat 1970, där fem personer bor.

Broder Birger Nielsen, 71, har varit här längst av dem. Han växte upp i en prästfamilj från Danska kyrkan, kom hit 1973 från Danmark och blev kvar.

– Det här livet tilltalade mig. Det var det inre livet jag sökte. Stillheten i det inre och jag har kommit närmare stillheten, säger han.

Vad säger du till de som tycker att munkar och kloster hör medeltiden till?

– Det är något evigt i det här och i det eviga budskapet finns det ingen skillnad mellan medeltid, nutid och framtid. Men man får gallra bort det som tillhörde medeltiden och det som tillhör vår tid för att gå in i framtiden.

”Lagt mitt liv i Guds hand”

Även broder Nils-Olov Lindström, 68, lockades av stillheten. Han föddes i Liverpool där hans pappa var svensk sjömanspräst, växte upp i Västerbotten och blev själv präst i Svenska kyrkan 1981 men kände att klostret var hans kall och har bott här sedan 1986.

– Jag har lagt mitt liv i Guds hand och kände att det var hans ledning. För mig var det också tilltalande att man odlar sin egen mat här. Det påminde om vad jag var van vid från uppväxten eftersom mina föräldrar kom från små jordbruk.

”Gud förstår vi överhuvudtaget inte” – i klippet berättar munkbröderna Nils-Olov och Birger om klosterlivet och vad som lockade dem mest.

”Här ligger två bröder” – följ med på rundtur på klostret

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Broder Birger, en av munkarna på Östanbäcks kloster utanför Sala, visar runt på landets enda munkkloster inom Svenska kyrkan. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

KLOSTER INOM SVENSKA KYRKAN

• Östanbäcks kloster. Munkkloster utanför Sala.

• Alsike kloster. Nunnekloster utanför Uppsala.

• Klaradals kloster. Nunnekloster utanför Lerum.

• Linköpings kloster. Nunnekloster.

• Mariagården. Nunnekloster utanför Enköping.

• Överselö klostergård. Nunnekloster utanför Strängnäs.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.