Stopp för brukslinjen mellan Surahammar och Hallstahammar Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Stopp för gratisbuss mellan Hallsta och Sura

Uppdaterad
Publicerad

Den del av den så kallade Brukslinjen som gått mellan Hallstahammars och Surahammars kommuner, läggs ner. Det kommer att ske nu i december i samband med nya tidtabellen.

VLT var första att rapportera nyheten att Brukslinjen läggs ner. För få resande är huvudorsaken till att beslutet nu tagits i båda kommunerna.

–Brukslinjen mellan orterna kom till på den tiden när vi hade att ett gemensamt gymnasieförbund med Hallstahammar, sen blev den kvar då Arbetsförmedlingen fanns i Hallstahammar, men nu när den lagt ner så ser vi inte att Brukslinjen kan vara kvar då passagerarantalet i snitt ligger på 5-9 personer, säger Johanna Skottman (S), kommunalråd Surahammar.

Turerna i Hallstahammar blir kvar

I Hallstahammars kommun utnyttjas den avgiftafria busslinjen flitigt av bland annat skolor och förskolor för att ta sig med barnen till natur och kultur. Den delen kommer att finnas kvar.

– Nedläggningen handlar bara om de två turer om dagen, en på morgonen och en på eftermiddagen, som finns idag. Den större delen med turer som går inom Hallsta kommun kommer inte beröras utan finns kvar som idag, säger Jenny Landernäs (M) oppositionsråd Hallstahammars kommun.

Enligt henne var beslutet enigt och hon påpekar att tåg går mellan orterna som alternativ. Kommunalrådet Catarina Pettersson (S) menar att den linje som läggs ner inte påverkar så många, men att den trafik som finns kvar i Hallstahammar är viktig och ska utnyttjas så mycket det går då den kostar kommunen rätt mycket pengar.

– Det är en väldigt liten del som nu läggs ner, där ser vi inte att behovet finns om man ställer det mot kostnaden som ligger på 100 000 kronor per år, säger Catarina Pettersson (S) kommunalråd Hallstahammar.

Ska utnyttjas

Däremot är hon mån om att Brukslinjen inom kommunen blir kvar och utnyttjas som hon ser att den görs idag.

– Den ska vi absolut ha kvar, jag tycker det är jättebra att den utnyttjas och att skolor och förskolor faktiskt har råd att åka ut och visa barnen att det finns mycket att se och lära utanför skolan, säger Catarina Pettersson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer