Foto: Daniel Gustafsson, SVT /TT

Chefen om neddragningarna på kulturskolan: ”Oro, frustration och tårar”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade skolnämnden i Sala om budgeten för 2019. SVT Västmanland har tidigare rapporterat om hur totalt 25 miljoner ska sparas in, vilket bland annat innebär ett hårt slag för kulturskolans verksamhet.

– Tre miljoner är mer än en tredjedel av vår budget. Det är ett jättehack i vår verksamhet, ett yxhugg, säger den tillförordnade kulturskolechefen Peter Fredriksson.

Besparingarna som skolnämnden beslutade om under eftermiddagen, kan innebära att flera ämnen tvingas läggas ner. Det gäller framförallt vuxenverksamheten, men bland annat även dramaverksamheten och kulturgarantin.

– De senaste åren har kulturskolan utvecklats till något jättestort. Vi har 450 kursdeltagare och 250 personer i kö. Vi ser ju snarare ett behov av att utveckla, än att dra ner. I och med det här beslutet kommer vi få färre ämnen att erbjuda, säger Peter Fredriksson.

Oro bland de anställda

Stämningen bland de anställda på kulturskolan har varit dämpad under de senaste veckorna.

– Det har varit mycket oro, frustration och tårar. Jag är imponerad av hur de har kunnat fortsätta att leverera glädje och kreativitet, det känns orättvist att begära det i sådana här tider, säger Peter Fredriksson.

Nedskärningarnas troliga konsekvenser

  • Kulturskolan Flera ämnen på kulturskolan läggs ner, och verksamhet som i huvudsak vänder sig till vuxna deltagare. Kulturgarantin med kulturskolans besök i alla förskolor och skolor och i alla årskurser avvecklas.
  • Öppna förskolan Öppna förskolan avvecklas i sin nuvarande form.
  • Förskoletaxan Förskoletaxan och dess regler ses över.
  • Personalens fria måltider Vissa kostnadsfria måltider för personal i förskolan och grundskolan tas bort. Det gäller i första hand frukost och mellanmål.
  • Introduktionsprogram Organisationen kring introduktionsprogram för elever som ännu inte har gymnasiebehörighet ses över. Kan innebära större grupper och att andra huvudmän tar över vissa delar av verksamheten.
  • Skolledning Barn och Utbildnings centrala ledning skärs ner. Tjänsten som biträdande skolchef dras in, liksom tjänsten som utvecklingsledare för förskolan.

Källa: Sala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.